Ξηροί Καρποί

Οι θρεπτικές αξίες του αμυγδάλου

Η θρεπτική τους αξία οδηγεί σε:
1. Μείωση χοληστερίνης: εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων ανεβάζει την καλή χοληστερίνη και ρίχνει την κακή.
2. Ρύθμιση του διαβήτη: Τα υγιή λιπαρά των αμυγδάλων, οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλα βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης και της επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα. Για τη διατήρηση του ζαχάρου σε υγιή επίπεδα, μπορείτε να τρώτε μία χούφτα αμύγδαλα πριν από κάθε μεγάλο γεύμα.
3. Προστασία της καρδιάς: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων ξηρών καρπών μπορεί να επιδράσει θετικά στην υπέρταση. Τα αμύγδαλα ακόμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι υγιή για την καρδιά.
4. Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας: Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, τα ανεβασμένα επίπεδα ψευδάργυρου, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαπτικές των ελεύθερων ριζών.
5. Απώλεια βάρους: Η πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία στα αμύγδαλα (φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λιπαρά) προκαλεί εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία.
6. Προστασία εμβρύου: Το φολικό οξύ που περιέχεται στα αμύγδαλα, ενισχύει την ανάπτυξη των εμβρύων, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και τον σχηματισμό των ιστών του νεογέννητου.
7. Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, προστατεύοντας από δυσκοιλιότητα και λοιπά εντερικά προβλήματα.
8. Ενδυνάμωση των οστών: Οι πλούσιες ποσότητες σε φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο κάνουν τα αμύγδαλα σημαντική τροφή για την πυκνότητα και δύναμη των οστών, προλαμβάνοντας έτσι την οστεοπόρωση.
9. Λαμπερή επιδερμίδα και υγεία των μαλλιών: τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, η οποία θεωρείται η βιταμίνη της ομορφιάς, καθώς έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και αντιγηραντικές ιδιότητες. Η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως: βιοτίνη, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και λιπαρά οξέα, τρέφουν το δέρμα και την υγεία των μαλλιών, ενώ προστατεύουν από την αφυδάτωση.